Poticanje razvoja senzomotrike

Dijete uči ovisno o tome koje smo mu izvore pripremili i ponudili za korištenje. Prostorno-materijalno okruženje u kojem ono boravi, mora biti poticajno i kreativno, kako bi poticalo djetetov rast i razvoj. Takvo okruženje u velikoj mjeri utječe na kognitivni, socijalni, emocionalni i tjelesni razvoj djece te zbog toga mora biti kreirano po mjeri djeteta.

Senzomotoričke aktivnosti vrlo su važne. Ona uključuje sve one aktivnosti koje stimuliraju osjetila djece: dodir, miris, okus, pokret, ravnotežu, vid i sluh. Senzomotoričke aktivnosti omogućuju djeci da tijekom igre usvajaju osjetilne informacije iz okoline i vlastitog tijela te tako spoznaje svijet oko sebe. Odlične za smirivanje tjeskobnog djeteta, pomažu u učenju senzornih pridjeva (meko-tvrdo, ljepljivo-suho), razvoju i jačanju pamćenja te utječu na razvoj fine i grube motorike.

Tijekom osmišljavanja prostora u našem vrtiću u Laslovu, uključili smo roditelje u prikupljanju materijala za izradu taktilnih senzomotoričkih ploča. Stari mobiteli, telefoni, joystick uređaji, kotači, ključanice, ventili, patentni zatvarači i daljinski upravljači probudili su veliko zanimanje kod djece. Ona su istraživala i isprobavala te započela igru sa starim predmetima na novi način.

U senzomotoričkom centru nalaze se i mekani, tvrdi, hrapavi i glatki predmeti koje djeca mogu istraživati rukama. Senzomotoričke kutije punimo sadržajima iz prirode sukladno s godišnjim dobom. Kutije su posebno zanimljive djeci upravo zbog upitnosti sadržaja.

 

Zahvaljujemo se roditeljima na suradnji i na tome što su obogatili našu svakodnevnu igru!

Anita Filipović, odgojiteljica

 

Skip to content