Odvikavanje od pelena: Kada je moje dijete spremno i kako mu mogu pomoći?

Do petnaestog mjeseca dijete najčešće veliku i malu nuždu obavlja automatski, tj dijete ne zna kada treba obaviti nuždu niti da ju je već obavilo. Dok nismo sigurni da nas naše dijete razumije, kao i bez strpljenja roditelja, neće biti ni uspjeha.

Svakako izbjegavati:

  • preuranjenost
  • prisilu
  • grdnju i kaznu

Navedeno će izazvati kod djeteta protivljenje, usporavanje prirodnog tijeka kontrole pražnjenja mjehura i crijeva.

Kada započeti???

Ukoliko ste sigurni da vas vaše dijete razumije, započeti čete kada ste i vi kao roditelj spremni i sposobni posvetiti vrijeme i strpljenje za podršku djetetu!Vrijeme odvikavanja može potrajati 2-3 mjeseca.

Većinom je najbolje vrijeme tijekom ljetnih mjeseci, kada ste na godišnjem odmoru i kada je dovoljno toplo.Obično su djeca spremna u dobi između 18 mjeseci i dvije godine, ali u dosta slučajeva i  do treće godine, što je sasvim normalno jer dijete mora ovladati trbušnim mišićima i sfinkterima, a to se događa kod pojedine djece tek sa 2 ili čak 3 godine.Opuštena atmosfera u obitelji od velike je važnosti, stoga je s odvikavanjem najbolje započeti kad u obiteljskom životu ne postoji nikakva ‘stresna’  niti nova situacija kao što je odlazak na odmor, polazak u jaslice ili vrtić, preseljenje, dolazak bebe u dom, …

Dijete je spremno kada primijetite nekoliko od ovih znakova:

  • ima normalnu i redovitu stolicu,
  • duže period je suho, najčešće ako se nekoliko jutara za redom probudi suhe pelene ili ako ima periode u danu kada je pelena duže vrijeme suha, točnije do 2 sata, što znači da je organizam fiziološki sazrio te da je dijete sposobno zadržati mokraću
  • svjesno je i izvještava vas da je obavilo nuždu,
  • vidljivo pokazuje da obavlja nuždu: umiri se, pravi grimase, skriva se
  • pokazuje interes za korištenje noćne posude ili WC-a ili interes za vaš odlazak na toalet,
  • koristi riječi za veliku i malu nuždu (npr. piškiti, kakati),
  • smeta mu puna pelena, skida ju i sviđa mu se biti u gaćicama

Prva faza: PRIPREMA!

Prije početka odvikavanja upoznajte dijete sa posudom za nuždu tj tuticom/lonkicom.

Pričajte mu zašto lonkica služi, kroz igru postavite ga da sjedi odjeveno ili bez pelene na lonkici. Postavite djetetovu najdražu igračku, bebu ili medu na lonkicu.

Neka lonkica pri tom bude uvijek na istom mjestu, u početku na mjestu na kojem će mu češće biti vidljiva a kada krenete u proces odvikavanja, najbolje u toaletu, gdje će dijete i inače vršiti nuždu.

Recite svom djetetu da će umjesto pelene nositi gaćice i zainteresirajte ga tako da mu pokažete gaćice koje ste mu kupili, na kojima su boje ili likovi koji mu se sviđaju.

Nakon upoznavanja sa lonkicom, objasnite mu kako se odjeća skida i kako može samostalno sjesti na lonkicu. Ukoliko koristite nastavak za wc školjku, pomozite mu da se popne ili mu kupite stepenicu. Djetetu će biti zanimljivo kako mora svladati sve te prepreke.

Pokažite mu kako Vi obavljate nuždu!

Najbolji savjet: čekajte da vam dijete samo pokaže da je spremno! Naučite ga promatrati i razumjeti njegove znakove da je spremno!

Ukoliko pokaže otpor, odgodite postupak za nekoliko tjedana do mjesec dana.

 

Početak i prvi uspjeh!

U početnom stadiju, svakih 2 sata ili više, te nakon pijenja veće količine tekućine, ponudite djetetu da zajedno odete obaviti nuždu, npr. vi na wc školjku, a dijete na lonku. Ukoliko odbije, prihvatite da nuždu obavi u pelenu i ne kritizirajte dijete.

Sljedeći dan, kada u djetetovom ponašanju uočite da će obaviti nuždu, ukoči se i zgrči, pocrveni u licu, ponudite mu da to može obaviti u posudu.

Dajte mu vremena…

Ukoliko pristane obaviti nuždu u posudu, ne požurujte ga, smireno, pohvaljujući ga, pričekajte skupa s njim da završi započeto.

Ako je dijete napeto i svi od njega očekuju da nešto napravi, od sveg truda moguće da neće biti ništa!
Prevelike pohvale te veliko ushićenje ako dijete obavi nuždu u lonku  a još gore vaše razočaranje zbog „neuspjeha“, dovesti će ga do pomisli da to sve uvježbava zbog vas, a ne zbog sebe!

To ga može učiniti dodatno napetim i nesigurnim jer ne može svaki put ispuniti vaša očekivanja.

Obavljanje nužde u posudu uvijek treba pohvaliti te mu objasniti što to za njega znači. Reći mu da je sada veliko, samostalno, te da će kao i mama i tata sada nositi gaćice i uvijek biti čist i suh.
Vrlo je važno dijete učiti pravilnim higijenskim navikama u isto vrijeme kada  krenete sa postupkom odvikavanja od pelena.

Dati im vremena da na zanimljiv način pravilno operu ruke nakon velike i male nužde.

Učiti dijete da briše guzu od naprijed prema nazad, što je posebno važno kod djevojčica.

Savjeti….

Zapamtite, prije drugog rođendana vjerovatno neće biti velikog uspjeha! Dijete prije druge godine nije sposobno zadržati nagon za mokrenjem u trenutku kada ga osjeti. Može ga zadržati nekoliko sekundi, a nakon drugog rođendana i do jednu minutu.

Tada je pravo vrijeme da dijete kod kuće obučete u zanimljive gaćice koje je samo izabralo i ostavite kod kuće bez pelene.

Predložite mu da piški u lonku, a ako se popiški u gaćice smireno mu pokažite gdje su nove u koje ćete ga bez puno komentara presvući.

U početku će biti potrebno ponuditi na lonku nekoliko puta u danu, posebno nakon unosa tekućine.

Biti će potrebno i stavljati djetetu pelenu kad idete u grad, na izlet, u posjete i sl. Recite mu da znate da ono već zna reći kad mu se piški, ali da ćemo staviti pelenu ako slučajno ne bude u blizini toaleta dok ste npr u šetnji.

Ovu metodu ne primjenjujte dugo, jer će zbuniti dijete. Samo kada ste sigurni da ono još nije u mogućnosti zadržati nagon za mokrenjem.

Kad primijetite da je poslije popodnevnog ili noćnog spavanja pelena češće suha objasnite djetetu da je spremno za spavanje bez pelena. Nakon buđenja odmah ga posjednite ga na posudu.

Ne budite dijete po noći da bi mokrilo.

Noćne pelene toleriraju se do pet godina. Bolje je i nositi noćnu pelenu nego dijete u polusnu kada se vi probudite, nositi na lonku.

Sa ovim procesom odvikavanja od pelena budite jako strpljivi. Potrebno je uključiti sve članove obitelji kao i odgojitelje u vrtiću te osobe koje čuvaju dijete.

Sigurno će biti mnogo mokrih gaćica, lokvica, čak i mokrog krevetića, ali vaše dijete će to uspjeti, budite sigurni!!!

 

Sanja Bunčić Gutić, zdravstveni voditelj

Skip to content