Moje se dijete teško prilagođava na vrtić, a što je sa mnom?

Velik broj roditelja upravo u ovom razdoblju prolazi kroz jedno od vrlo važnih i izazovnih perioda u roditeljstvu – razdoblje prilagodbe djeteta na vrtić. Kako preživjeti izazove koje sa sobom donosi adaptacija?

Mnogi se roditelji zapravo po prvi puta susreću s odvajanjem od djeteta na duži period, a razdoblje prilagodbe često je praćeno brojnim brigama. Promjene u djetetovom ponašanju koje prate razdoblje prilagodbe mogu biti vrlo izazovne za roditelje. Utješna je informacija da se velika većina djece nakon izvjesnog perioda od nekoliko tjedana uspije prilagoditi na vrtić, prestaje mučno plakanje djeteta pri opraštanju i boravljenju u vrtićkoj skupini.

Dijete polako prihvaća novu sredinu, razvija se povjerenje u odgojiteljice, uspostavlja se igra s drugom djecom i sudjelovanje u aktivnostima u vrtiću. Međutim, vrijeme koje je pojedinom djetetu potrebno da se prilagodi vrlo je individualno. Kod neke djece reakcija na promjenu povlači se već unutar prvih nekoliko tjedana, što stručnjaci smatraju lakom prilagodbom. Razdoblje prilagodbe smatra se srednje zahtjevnim kada se promjene u ponašanju povlače unutar mjesec dana, a otežanom je smatramo kod djece kod koje ove promjene ustraju dulje od mjesec dana.

Kako vrijeme prilagodbe odmiče, roditelji se često susreću s umorom, frustracijom, osjećajem bespomoćnosti, a nerijetko i sumnjom u svoje odluke ili čak osjećajem krivnje, jer ustraju na djetetovim odlascima u vrtić koje dijete ne prihvaća. Iako se ponekad teško nositi s njima, ove su emocije normalan dio ovog perioda. Međutim, važno je osvijestiti da one unose napetost u odnos roditelja i djeteta, koja ne doprinosi rješenju situacije. Isto tako, izražavanjem sumnje i zabrinutosti u situacijama odvajanja, djetetu zapravo šaljemo dvosmislenu poruku. Dijete čuje naše riječi kojima ga umirujemo i izražavamo povjerenje da će sve biti u redu, ali osjeća našu zabrinutost.

Neki roditelji i sami teško prihvaćaju ovo novo razdoblje u životu djeteta, posebice ako je to njihovo prvo dulje odvajanje. Jako je važno osvijestiti da ponekad postoji dio nas kojemu su djetetove burne reakcije pri prvim rastancima potvrda da smo djetetu važni. Tijekom odrastanja postoji niz razdoblja u kojima je potrebno pustiti dijete, ali je važno znati da time ne nestaje povezanost roditelja i djeteta. Ona je utkana u dijete od najranije dobi, a djetetovo otvaranje prema svijetu oko sebe i rastuća samostalnost je ne mogu narušiti.

Odvajanje od djeteta i prepuštanje odgovornosti za dijete drugima može biti emocionalno vrlo teško za roditelja. Roditeljski strahovi, oklijevanje i brige često budu dodatno pojačani djetetovim burnim reakcijama pri odvajanju, koje unose sumnju u njihovu odluku. Svojim neverbalnim reakcijama, kao što je oklijevanje pri odvajanju ili žalost, djetetu šaljemo dvostruke poruke.

U cijelom tom procesu važno je promatrati sebe i pratiti kako se nosite sa svime. Ovaj period može biti vrlo zahtjevan i iscrpljujući te može biti od silne pomoć ako imate nekog kome se možete obratiti za podršku ili razmjenu iskustava. Promislite ili s nekim iskomentirajte kako se nosite s odvajanjem od djeteta? Kako prihvaćate djetetove emocionalne reakcije? Koliko vas iscrpljuju promjene u djetetovim ponašanjima? Ukoliko imate potrebu, obratite se odgojitelju Vašeg djeteta ili stručnom timu vrtića kako biste dobili podršku. Naime, što smo opterećeniji i iscrpljeniji naši su kapaciteti da se nosimo s postojećom situacijom, ali i roditeljski kapaciteti, manji. Osim toga, ponekad kada dijete osjeti da je “mama tužna” ono prestaje biti djetetom i na neki način preuzima brigu za tog roditelja. Stoga čak i kad bi se odlučilo upustiti u igru s djecom u skupini, ono ostaje uz mamu u njenoj tuzi.

Promjene su neizbježan dio odrastanja, a uloga je roditelja da dijete vodi i usmjerava kroz njih, učeći ga na taj način kako se nositi s njima. Štiteći dijete od neugodnih osjećaja i iskustava onemogućavamo mu da se nauči nositi s njima te zapravo otežavamo prilagodbu djeteta na niz promjena s kojima će se suočavati u budućnosti. Dijete koje nije imalo prilike iskusiti i prevladati neugodne osjećaje koji se javljaju s promjenom ima osjećaj da je svijet oblikovan u skladu s njegovim željama i potrebama i ne razvija sposobnost nošenja s njima jednom kada izađe iz zaštićene okoline. Polazak u vrtić može biti vrlo izazovno razdoblje za dijete i roditelja, ali ustrajnost kroz razdoblje prilagodbe,i povjerenje u pozitivan ishod u konačnici dijete osnažuju i potiču razvoj vještina koje će mu biti neophodne kroz odrastanje.

 

Priredila: Dijana Markota, dipl.pedagog

Skip to content