Važnost tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku tijekom sva četiri godišnja doba

Dijete rane dobi kreće se veći dio dana, i to mu je potrebno za rast i razvoj, stoga prirodne potrebe djeteta za kretanjem treba zadovoljiti. Kada govorimo o boravku na otvorenom možemo reći da je vrijeme najvažniji čimbenik, jer djeci pruža iskustvo različitih godišnjih doba. Na otvoreno možemo izlaziti u gotovo svim vremenskim uvjetima osim kada je magla, jak vjetar i jake padaline. Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta.

Aktivnosti su jedan od važnijih čimbenika u jačanju dječjeg imuniteta i sprječavanju širenja infekcije.
Važno je ispraviti pogrešne mitove da je dugotrajan boravak vani po hladnom vremenu krivac za sve gripe i prehlade djece. Iako je činjenica da boravak vani u neadekvatnoj odjeći može biti uzrok prehlade, isto tako važno je znati da se prijenos mikroorganizama koji uzrokuju sezonske infekcije događa uglavnom u zatvorenom prostoru gdje se prenosi sa djeteta na dijete, a ne putem djelovanja hladnog zraka pri boravku vani.

Izlazak na otvoreni prostor sa skupinom vrtićke djece uključuje dodatni trud svih sudionika u procesu (roditelji, odgojitelji i ostali) pa ga uvijek treba dobro i na vrijeme isplanirati, zavisno o dobi djece, broju djece u skupini, dnevnom ritmu i vremenskim uvjetima.

 

Nema lošeg vremena, samo loše odjeće!!!

„ Djeca vole biti na kiši i vole snježne oluje-odrasli su ti koji ne vole izlaziti iz kuće po lošem vremenu! „

Vrlo često se javlja zabrinutost i „nepovjerenje“ kod roditelja u vezi boravka djece na otvorenom.
Roditelju trebamo uvijek dati stručan i argumentiran odgovor na njegovo pitanje kako bismo ih umirili i ohrabrili. Suradnja s roditeljima i dobra priprema svih u procesu je pozitivan i umirujući odgovor za roditelje i znak da mogu imati povjerenja u nas i u posao koji obavljamo.

Bolesti dišnih putova

Upravo je boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama u jesen i zimi, jedan od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova. Temperatura prostorije u kojoj djeca borave trebala bi biti 23 stupnja. Suhi zrak, nastao uslijed prekomjernog grijanja, isušuje sluznicu dišnih putova i dolazi do zgušnjavanja sluzi. Zbog toga je potrebno (osobito u zimskom periodu) često prozračivati prostorije u kojima djeca borave, ali i paziti da djeca ne budu izložena propuhu.
Izlaskom na svjež i hladan zrak, sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret. Zbog toga djeci češće curi nos i suze im oči, a upravo time se pojačava učinak čišćenja sluznice od bakterija i virusa, što nikako ne znači da je dijete bolesno i zarazno za drugu djecu.

Kako i kada biti na zraku?

O starosti djeteta i vremenskim uvjetima ovisi koliko će vremena provesti na zraku. Pod uvjetom da ne puše vjetar, da nema magle i jakog jutarnjeg mraza, djeca mogu na zraku boraviti i na temperaturama do – 8 C. Pri tome je važno voditi računa o tome da je dijete u pokretu i da ne stoji na mjestu.

Izlazak na zrak u zimskom razdoblju potrebno je planirati u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 14 sati. Maloj djeci preporučuje se boravak vani 10 do 20 minuta, dok oni stariji mogu biti od 30 do 60 minuta. (ovisno o temperaturi)

Stručnjaci preporučuju da bi djeca u dobi od 5 – 11 godina trebala dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima, što nikako ne smije biti zanemareno ako je vani hladno. Kada to vrijeme dopušta, najviše se preporučuje igra s vršnjacima na igralištu, vožnja biciklom, i druge aktivnosti u kojima se djeca umjereno znoje i fizički jačaju.

Situacije u kojima nije poželjno pustiti dijete na hladnoću: kada pada kiša ili ledena kiša, kada je iznimno maglovito i vlažno, kada su temperature ispod -10 C.

Boravak na otvorenom u zimskim mjesecima podrazumijeva igre i sadržaje koji mobiliziraju na rad cijeli organizam djeteta, a to su trčanje, grudanje, sanjkanje, skijanje i druge aktivnosti. Važno je znati da može biti i opasno (duži boravak) ako dijete stoji na jednom mjestu ili se vrlo malo kreće, ako je niska temperatura zraka te ako je odjeća i obuća vlažna i tijesna. U ovim situacijama mogu nastati nepoželjne i negativne posljedice po zdravlje djeteta, kao što su pothlađenost organizma, pa čak i smrzotine (najčešće se javljaju na stopalima, nožnim prstima i prstima ruku, nosu i ušnim školjkama, češće kod planinara i za vrijeme zimovanja).

 

 

Hladan, vlažan i oštar zrak jesenjskih i zimskih dana ne smije biti prepreka igri na otvorenom!

Ona je zapravo tek mali izazov i savladava se jednostavno – adekvatnim odijevanjem! Poanta je u slojevitom oblačenju – važno je da zimi na sebi, a to važi i za odrasle i za djecu, imamo više slojeva relativno lagane garderobe. Pritom je važno napomenuti da bebama i sasvim maloj djeci samo treba omogućiti jedan dodatni sloj u odnosu na nas odrasle, jer njihova tijela lakše i brže odaju toplinu. Naravno, ne treba zaboraviti i sve korisne jesenjske i zimske odjevne dodatke – kabanice, gumene čizme, rukavice, kape i šalove koji će najefikasnije štititi glavu, vrat, šake i stopala, a istovremeno što manje ograničavati dječje pokrete i aktivnosti.

Prema nekim podacima, djeca u Americi provedu u prosijeku sedam minuta dnevno u igranju vani, dok s druge strane, provedu i do sedam sati svakog dana ispred različitih ekrana.

Sjetimo se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije – najmanje 60 minuta dnevno fizičke aktivnosti je neophodno za djecu, a 30 minuta za odrasle, kako bi se smanjile posljedice sjedećeg načina života i rizici za nastanak vodećih kroničnih bolesti današnjice.

Prednosti boravka na otvorenom:

  • Djeca će biti fizički zdravija.

Djeca koja provode više vremena vani trčeći, skačući, razvijaju motoričke vještine važne za adekvatan razvoj lokomotornog sistema. Aktivnostima se troše kalorije te se tako smanjuje i mogućnost od razvoja pretilosti, što je od posebne važnosti za djecu sa genetskom predispozicijom. Boravak vani utječe i na sintezu vitamina D- čak i kad nije sunčan dan, koji je vrlo važan za pravilan rast i razvoj kostiju.

  • Doprinos kognitivnom, socijalnom i emocionalnom razvoju.

Slobodna igra – upravo ona bez strukture i jasnih pravila, ima važan utjecaj na razvoj brojnih socijalnih vještina. Igra sa vršnjacima temelj je za izgradnju dobrih organizacijskih i komunikacijskih vještina, dok igra sa roditeljima doprinosi intenzivnijem i kvalitetnijem upoznavanju i povezivanju. Uz to – svjež zrak i igra smanjuju razinu stresa – čak i kod djece!

  • Aktiviraju se sva osjetila

Djeca, naročito u predškolskom uzrastu, intenzivno upoznaju svijet oko sebe, i to putem osjetila. Dokazano je da djeca koja provode vrijeme u igri na otvorenom imaju bolji vid na daljinu, a boravak vani u prirodi kontinuirano aktivira sva čula.

  • Djeca će imati bolju pažnju i koncentraciju.

Igranje vani je važno za buđenje radoznalosti kod djece, ali istovremeno pomaže da ona duže zadrže pažnju i fokus na određenim zadacima. Djeca koja dosta vremena provode u igri vani pokazuju više  kreativnosti, te tako češće iniciraju nove igre. Čak je utvrđeno da i djeca koja imaju neki od poremećaja iz spektra hiperaktivnosti, uz pojačan boravak vani, počinju ispoljavati sve manje simptoma.

  • Djeca će imati jači imunitet, rasti će sretna i naučiti će čuvati svoju okolinu!

Prirodna svjetlost stimulira žlijezde koje su važne za stanje imuniteta, ali i za osjećaj sreće i zadovoljstva. Sam boravak u prirodi je blagotvoran za stanje tijela, uma i poboljšava opće raspoloženje. Djeca koja se redovno igraju na svježem zraku lakše zaspu i kvalitetnije spavaju.

Boravak na otvorenom, u prirodi ili parku, pruža mogućnost svima, posebno roditeljima s djecom, da zajedničko slobodno vrijeme provedu na zabavan način i da se dodatno povežu. Takav način života značajan je i u borbi protiv depresije, koja postaje sve veći zdravstveni problem današnjice, i to u svim životnim dobima.

Stoga, umjesto da ste ljuti kada je loše vrijeme ili ga koristite kao odličan izgovor za ostanak u kući, preporučujemo da sebe i svoje mališane samo naoružate adekvatnom opremom, po mogućnosti  u vedrim, jarkim bojama.

Roditelji, provedite što više slobodnog vremena sa svojom djecom na zraku u šetnji, izletu, a što manje pred televizorom i računalom. Važno je da djetetu omogućimo optimalne uvjete, čist zrak, prozračne prostorije i uživanje u blagodatima svakog godišnjeg doba sa prilagođenim aktivnostima.

Na odraslima je odgovornost. Važno je ali nikako ne i dovoljno otvoriti prozor da u kuću uđe malo svježeg zraka. Neophodno je na taj zrak što češće, izvesti i sebe i svoje mališane!

Vrtić je za potrebe ovog bitnog segmenta odgojno obrazovnog rada osigurao kišne kabanice  nabavljene sredstvima osiguranim iz projekta “Obiteljski sklad kroz produljeni rad u DV Ogledalce Ernestinovo”  koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu potpore 1.055.086,14 kn kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020 što nam bitno olakšava kvalitetu provedbe.

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content