Djeca u dobi do tri godine često grizu drugu djecu kao dio svog procesa učenja, istraživanja i izražavanja svojih osjećaja. Iako ovo ponašanje može biti izazovno i stresno za roditelje i odgojitelje, važno je razumjeti razloge iza takvog ponašanja i naučiti kako pravilno reagirati. Evo nekoliko razloga zašto djeca grizu i savjeta kako se nositi s tim:

 

  1. Istraživanje svijeta: Djeca u ovoj dobi koriste usta kao jedan od načina istraživanja okoline. Grizenje može biti način da istraže teksture i reakcije drugih osoba.

 

  1. Izražavanje osjećaja: Djeca koja se još ne mogu izraziti riječima mogu koristiti grizenje kao način izražavanja svojih osjećaja, poput frustracije, ljutnje ili želje za pažnjom.

 

  1. Nicanje zubi: Nelagoda prilikom nicanja zubi može potaknuti djecu da grizu kako bi olakšali bol i nelagodu u desnima.

 

  1. Reakcija na okolinu: Djeca imitiraju jedni druge pa će tako imitirati i dijete koje grize. Također, ugrizi mogu služiti kao obrana predmeta ili mjesta koja smatraju svojim.

 

Kako reagirati na ovo ponašanje:

 

  1. Ostanite smireni: Važno je zadržati smirenost i ne reagirati prekomjerno ili agresivno. Djeca u ovoj dobi još uvijek uče kako kontrolirati svoje emocije, pa je važno biti strpljiv i podržavajući.

 

  1. Obratite pažnju na okolnosti: Pokušajte uočiti okolnosti u kojima se ponašanje javlja. Možda postoje određene situacije ili okolnosti koje potiču grizenje, poput nedostatka igračaka ili pažnje. Promatranjem ćete uočiti najčešće okidače ili situacije u kojima dijete grize.

 

  1. Pravilno usmjeravanje: Umjesto kažnjavanja, usmjerite dijete prema prihvatljivijim načinima izražavanja osjećaja. Naučite ih riječima izražavati svoje potrebe i osjećaje.

 

  1. Nadzor i intervencija: Ako primijetite da dijete pokušava gristi drugo dijete, odmah intervenirajte. Pokušajte odvojiti djecu i smiriti situaciju. Objasnite djetetu da grizenje nije prihvatljivo ponašanje i potičite ih na druge načine komunikacije.

 

Kroz strpljenje, razumijevanje i pravilno usmjeravanje, možete pomoći djetetu da nauči kako se nositi sa svojim osjećajima na prihvatljiviji način i razviti zdrave socijalne vještine.

Diana Viduka, mag. psych.

Skip to content