Ususret proljeću

Proljeće nam kuca na vrata, stoga smo ga odlučili dočekati uz prigodne aktivnosti u našem vrtiću. U predškolskoj skupini „Šapice“ protekli smo tjedan otvorili promišljanjima i razgovorima o promjenama koje nam donosi nadolazeće godišnje doba, kao i pobližim promatranjem vjesnika proljeća: visibaba, šafrana, narcisa, tulipana, zumbula, tratinčica, maslačaka, ljubičica i drugih, dragih nam proljetnica. Promatrali smo ih i ubirali u dvorištu našeg vrtića, potom pravili buketiće i vjenčiće.

One proljetnice koje, nažalost, nismo vidjeli u bližem okruženju, odgojiteljica je ubrala u svom vrtu te nam ih donijela kako bismo i njih upoznali. Tako smo odlučili našu sobu dnevnog boravka ukrasiti vazicama punim proljetnog cvijeća. Imali smo prilike ručicama opipati i nosićima pomirisati sva ta prirodna blaga koja nas okružuju, a naučili smo nabrojati i dijelove biljke: cvijet, tučak, latica, pupoljak, stabljika, list te korijen. Upoznali smo se i s pojmom lukovica te proučavali način na koji se iste razvijaju. Na koncu smo naučili razlikovati lukovičaste biljke od ostalih biljaka. Nakon što smo pomno promotrili sve te raznobojne vjesnike proljeća, odlučili smo ih i naslikati – najviše nam se svidjela tehnika uljanog i voštanog pastela, jer upravo uz pomoć pastela možemo načiniti jarke, žive slike na različitim vrstama i bojama papira, pa smo tako naše proljetnice slikali na teksturiranom smeđem i zelenom mat papiru.

Slavlje proljeća ne bi bilo potpuno bez pjesme i glazbe – naučili smo samostalno pjevati pjesmicu Proljeće uz klavirsku pratnju. Tako smo cijeli tjedan uživali pjevajući i svirajući, a naučili smo i recitirati pjesmicu Ljubičica. Upravo ljubičica je proljetnica koja nas je najviše oduševila, stoga nam je odgojiteljica odlučila donijeti različite vrste ljubičica iz svog vrta, kako bismo vidjeli da ne postoje samo one ljubičaste boje, već i bijele, plave, ružičaste, bijelo-prave, ružičasto-bijele, tamno ljubičaste i mnoge druge. Sve su to boje ljubičica koje taj naizgled običan cvjetić čine veoma posebnim.

Naše iskustvo s promatranjem ljubičica odlučili smo učiniti drugačijim, čarobnijim: zajednički smo napravili čaj od ljubičica! Najprije smo jednu šalicu cvjetova svježe ubranih ljubičica potopili u dvostruko većoj količini vruće vode unutar jedne staklenke koju smo potom zatvorili, kako dragocjeni mirisi i arome ljubičica ne bi izašli. Već tada mogli smo zapaziti kako se boja vode pretvara u plavu jer se iz ljubičastih cvjetića ekstrahirao plavi pigment, što je bilo pravo iznenađenje za nas. Nakon petnaest minuta boja čaja postala je tirkizno plave boje te smo ga odlučili procijediti u dvije različite čaše. U jednu smo čašu dodali tajni sastojak – limun. Kako smo cijedili limun u čaj, mogli smo primijetiti kako se njegova tirkizno plava boja sada pretvara u ružičastu! Još jedno iznenađenje koje nas je zaista očaralo. Sve što je preostalo bilo je kušati naš čarobni napitak. Naše odgojiteljice isprobale su oba okusa, i tirkizni i ružičasti, te su zaključile kako se u čaju tirkizne boje više osjeti biljna aroma, dok u onom ružičastom prevladava okus limuna, što je bilo i očekivano.

U ovoj aktivnosti posebno smo uživali jer je bila drugačija od onih koje inače radimo – bila je to prava čarolija ispunjena bojama, mirisima i okusima proljeća. Neka nam ovo proljeće bude čarobno: istražujmo, učimo i uživajmo u prirodi oko nas!

Ena Međimurec, mag. philol. hung. et mag. educ. philol. angl.

 

 

 

   

Skip to content