Povodom Međunarodnog dana štednje koji se obilježava 31. listopada, u našem smo vrtiću obilježili Tjedan štednje. Toga tjedna, djeca su imala prilike pobliže upoznati pojmove poput novac, štednja, potrošnja, siromaštvo, bogatstvo i slično, te na taj način spoznati značaj i važnost štednje za svakoga od nas, kao i na koje sve načine možemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Potpuno slučajno i na naše iznenađenje, ova tema odvela nas je daleko u prošlost: u srednjevjekovnu Englesku, u šumu Sherwood, gdje smo se susreli s legendarnim likom Robina Hooda. Upravo je on bio zaštitnik potrebitih, pomagao im i spašavao ih od siromaštva svojom odvažnošću i hrabrošću. Stoga smo u sklopu Kraćeg programa engleskog jezika u Predškolskoj skupini odlučili nešto bolje upoznati Robina Hooda te djeci osvijestiti važnost njegove borbe protiv društvene nepravde. Sve je počelo zajedničkim gledanjem crtanog filma „The Adventures of Robin Hood“ skinkroniziranog na hrvatski jezik – pomno smo pratili radnju crtanog filma te, po njegovu završetku, raspravili o likovima koje smo u njemu vidjeli i poruci koju nam šalje. Nakon toga, djeca su imala zadatak nacrtati Robina Hooda u željenom uprizorenju služeći se grafitnom olovkom i uljanim pastelom. Najveći broj crteža sadržavao je našeg junaka u njegovu domu, šumi Sherwood, odjevenog u ikoničnu zelenu boju od glave do pete, a djeca nisu zaboravila ni na luk i strijele koje je uvijek nosio sa sobom na leđima; jer, nikad se ne zna odakle opasnost vreba.

Naravno, učenje engleskog jezika ne bi bilo potpuno bez učenja novih riječi i izraza, stoga je djeci predstavljen niz novih pojmova vezanih uz temu Robina Hooda: England, a forest, a castle, an arrow, a bow, a hat, a feather, a horse, a king, a queen, a crown, rich, poor. Da bi novi vokabular što bolje usvojili, popratili smo ga slikovnim karticama s kojima smo igrali razne igre kao memory, slow reveal, quieter-louder; nasumično smo izvlačili slikovne kartice i imenovali ih, crtali pojmove prikazane na karticama, a naučili smo i pravilno izgovoriti i napisati svaku novu riječ. Sva djeca izvrsno su prihvatila predstavljenu temu i sve ponuđene aktivnosti – lik Robina Hooda uistinu ih je oduševio. Uspješno smo kod djece pobudili interes za daljnjim učenjem engleskog jezika te istraživanje o kulturi anglofonih zemalja, a upravo to je jedan od ključnih ciljeva provođenja Kraćeg programa engleskog jezika u našem vrtiću.

U koja nova prostranstva će nas odvesti legendarni Robin Hood – to ćemo tek saznati. Do tada, pogledajte prekrasne likovne radove naših vrijednih ručica u prilogu ispod.

Ena Međimurec, mag. philol. hung. et mag. educ. philol. angl.

 

 

Skip to content