Ruksak (pun) kulture

Dječji vrtić Ogledalce Ernestinovo ove je godine dobio priliku sudjelovati u programu Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi. Riječ je programu koji je proizašao iz suradnje Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a svrha mu je upoznati djecu i mlade s umjetničkim i kulturnim djelima. U sklopu programa, 21. svibnja 2024., posjetila nas je udruga za promicanje kulture Kozlići iz Zagreba koja je specijalizirana za pričanje kamišibaj priča. Kamišibaj je japanska umjetnost pripovijedanja pomoću ilustracija na način da se ilustracije izmjenjuju u drvenom prozorčiću.

Čaroliju kamišibaj pričanja udruga Kozlići donijela je i u naš vrtić. Djeci skupina Šapice, Zvjezdice i Medvjedići predstavljena je interaktivna priča „Ptica rugalica“. Tijekom pričanja priče imali smo prilike ponavljati fraze, pljeskati u ritmu, a najviše pažnje privukao nam je zvuk trube. Nakon što smo odslušali priču i izvođače nagradili pljeskom, dobili smo priliku zajedničkim snagama izraditi i vlastitu priču „Avanture maloga Juju“. Na radionici je svako dijete marljivo crtalo, bojalo, rezalo i ljepilo te smo dobili prekrasnu priču koju smo na kraju i zajedno otpjevali.

Nakon radionice, članovi udruge poklonili su nam drveni okvir kako bismo u vrtiću mogli nastaviti  s kamišibaj načinom pričanja priča, a nestrpljivo čekamo i izrađivanje novih priča.

Andrea Eršetić, pedagoginja

 

Skip to content