Posljednji tjedan veljače u starijoj skupini „Zvjezdice“ bio je rezerviran za ptice.

Djeci je to bila vrlo zanimljiva tema, te su puno novih stvari usvojili. Ono što razlikuje ptice i ljude je: ptice se rađaju iz jajeta, imaju perje koje ih grije, imaju krila kojima lete, umjesto usta imaju kljun… Ptice su jedna od najbrojnijih vrsta životinja, no ova skupina je izdvojila nekoliko vrsta.

U ponedjeljak su od papirnatih tanjura izradili svoje papige, koje su nakon toga temperama šareno obojali. Baš kao prave papige  Are.

U utorak su rodinim kljunom lovili crve i žabe, te su pincetom hranili ptiće. Bilo je pomalo izazovno dugačkim kljunom nešto uloviti, a također i u maleni ptičji kljun ubaciti crva.

Srijeda je bila predviđena za jednu od najljepših ptica – pauna. Djeca su samostalno opcrtala svoje dlanove, te ih izrezala a potom zajedno s odgajateljicama od istih napravili paunov rep koji krasi prozor ove skupine.

U četvrtak smo spomenuli ptice grabljivice. Kako često po slavonskim poljima, uz rub kanala možemo vidjeti jastrebove, odlučili smo taj dan više pažnje posvetiti upravo toj ptici. U goste nam je došao g Petar Bošković, lovac i čuvar prirode, sa svojim jastrebom. Zvjezdicama su se pridružile i Šapice, predškolska skupina, a oni mlađi su pticu mogli vidjeti iz svojih skupina, kroz prozore. Djeci je bilo potpuno novo iskustvo  uživo vidjeti ovu pticu-lovca. Jastrebovi svojim kandžama love fazane, prepelice, golubove, lisice i zečeve. Brzi su letači, a kraća krila im omogućuju da lete kroz guste šume i drveća. Ženke ove vrste su dosta veće i opasnije od mužjaka.

Tjedan ptica smo zaokružili izradom hranilica za ptice. Izradili smo ih od rola papira, koje smo prekrili maslacem od kikirikija te uvaljali u sjemenke. Izašli smo u veliki park koji se nalazi preko puta vrtića, te ih okačili na grane drveća i grmova.

Kako je veseli cvrkut  ptica simboličan za proljeće, svako dijete je izradilo svoju ptičicu koja sada krasi strop naše skupine!

Jedan jako zanimljiv tjedan, kako za djecu, tako i za odgajateljice!

Tiffany Paliž, odgojiteljica

 

 

 

Skip to content