Primjena Montessori pedagogije u radu s djecom rane i predškolske dobi

Aktivnosti projekta Obiteljski sklad kroz produljeni rad Dječjeg vrtića Ernestinovo nailaze na svoju uspješnu realizaciju i provedbu. Nakon kompletiranja stručnog tima, nabave didaktike za provođenje radionice engleskog jezika, dramsko-scenskih i glazbenih aktivnosti na red je došla i edukacija djelatnika.

U Dječjem vrtiću Ogledalce održavaju se edukacije Primjena Montessori pedagogije u radu s djecom rane i predškolske dobi za sve djelatnice vrtića kao i učiteljice Osnovne škole Ernestinovo.

Nositeljice edukacije su izv. prof. dr. sc. Marija Sablić  i Marija Lesandrić,  doktorandica na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju Pedagogija i kultura suvremene škole Filozofskog fakulteta u Osijeku. Edukacijom se nastoje prenijeti znanja i vještine uz pomoć kojih će odgojitelji i učitelji podići kvalitetu vlastitog rada na višu razinu implementirajući neke od metoda Montessori pedagogije.

U petak 1. travnja 2022. godine održali smo prvi susret na kojem smo se upoznali s životom Marije Montessori. Nakon toga uslijedio je praktični dio u sklopu kojeg smo prakticirali vježbe tišine i vježbe upoznavanja. Susreti edukativne grupe planirani su svakog petka u poslijepodnevnim satima u trajanju od dva sata tijekom provođenja projekta.

U sklopu edukacije brinemo se za životinje, pa nam je naš domar sagradio kokošinjac u kojem držimo pet koka. Djeca  svakodnevno brinu za životinje, hrane ih,  donose vodu i kupe jaja. Starije skupine broje koliko jaja dnevno koke snesu i redovito bilježe u svoje tablice a djeca mlađe dobi jako ih vole promatrati i brati im travu. Tako je svaka skupina dala ime jednoj koki: Lili, Kokošanel, Kalimera, Maza i Čokoloko.

Projekt “Obiteljski sklad kroz produljeni rad u DV Ogledalce Ernestinovo” je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu potpore 1.055.086,14 kn kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content