Predškolski CAP program

Predškolski CAP program namijenjen je djeci u godini prije polaska u školu. Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz: pružanje kvalitetnih informacija, poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama i osnaživanje njima važnih odraslih (učitelja i odgojitelja) da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionucu s djecom vodile su tri educirane provoditeljice CAP programa – pedagoginja Dijana Markota, odgojiteljica Silvija Vučemilović – Vranjić i vanjska suradnica odgojiteljica Nedeljka Mrđa.

Radionica je bila interaktivna u uključivala je:

  1. RASPRAVU O:

-dječjim pravima – kako biti siguran, jak i slobodan

-razlici između tužakanja i traženja pomoći

-prihvatljivim i neprihvatljivim tajnama

2. IGROKAZE:

-dijete protiv djeteta

-neznanac protiv djeteta

-poznata odrasla osoba protiv djeteta

3. DEMONSTRACIJU:

-CAP vriska

-učinkovitih poteza kako se osloboditi i obraniti u opasnoj situaciji

 

Na radionici je sudjelovalo 20 – ero djece iz matičnog vrtića Ernestinovo i područnog vrtića Laslovo. Djeca su na radionicama bila aktivna i pokazala su zainteresiranost. Vidljiva je dobra priprema s odgojiteljima skupine, ali su do izražaja došla i znanja koja već imaju – o pravima, o odnosu s neznancima.

Igrokaze su pratili s velikom pažnjom. Iz svakog igrokaza su izvukla pouku i sama došla do nekih zaključaka. Nakon radionice su nastali likovni radovi kao izraz ekspresije.

Silvija Vučemilović – Vranjić, odgojiteljica

 

 

 

 

 

 

Skip to content