Dani kruha u Dječjem vrtiću Ogledalce Ernestinovo

Svake se godine u listopadu slave Dani kruha kao znak zahvalnosti za plodove zemlje. Dan kruha usko se veže uz Svjetski dan hrane koji se od 1979. godine obilježava 16. listopada radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi. Dani kruha obilježavaju se u vrtićima, školama i drugim institucijama koje se bave djecom s ciljem o podizanju svijesti važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.

U Dječjem vrtiću Ogledalce Ernestinovo djeca starije A skupine “Šapice” su obilježila Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Cilj obilježavanja Dana kruha bio je upoznavanje djece s procesom nastanka kruha, upoznavanje autohtonih i starih vrsta voća i drugih plodova jeseni te promicanje zdrave prehrane.

Obilježili smo te dane različitim aktivnostima: simboličke igre, crtanje, slikanje,  modeliranje , logičke igre pridruživanja, igre tišine, istraživačko spoznajne aktivnosti, izrada plakata, matematičke aktivnosti, glazbene aktivnosti te izrada kiflica koja je probudila sva dječja osjetila.

Upoznali smo djecu s nastajanjem kruha, približile im žetvene običaje i ukazali na važnost zdrave prehrane, a djeca su, uz sve navedeno, razvijala spretnost i kreativnost te finu motoriku kroz miješenje i oblikovanje tijesta.

Ukazali smo im na prednosti ekološke poljoprivrede. Naučili smo nešto više o izgledu sjemena, načinu i vremenu sadnje te smo se upoznali s vegetacijskim ciklusom.

Formirali smo kutak „pekara” u kojem su se djeca uistinu mogla poistovjetiti s tim zanimanjem uz obilje uživanja i entuzijazma !

Andreja Glavica, odgojiteljica

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content