Cap program u Dječjem vrtiću Ogledalce Ernestinovo

U mjesecu travnju započeli smo provedbu Cap programa – programa prevencije nasilja. Vodeći se osnovnim komponentama programa, prvo smo putem predavanja informirali naše djelatnike. Na predavanju su se pobliže upoznali s ciljevima, vrijednostima te njihovoj ulozi u provedbi programa. Roditelje smo o istom informirali putem obiteljskih kutića i promidžbenih letaka. Predškolski CAP namijenjen djeci u godini prije polaska u školu. Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz: pružanje kvalitetnih informacija, poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama i osnaživanje njima važnih odraslih (roditelja i zaposlenika vrtića) da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionicu s djecom vodile su tri educirane provoditeljice Cap programa – pedagoginja Dijana Markota, odgojiteljica Silvija Vučemilović-Vranjić i vanjska suradnica odgojiteljica Nedeljka Mrđa. Radionica je bila interaktivna i uključivala je:

Raspravu o:

–             dječjim pravima – kako biti SIGURAN, JAK I SLOBODAN

–             razlici tužakanja i traženja pomoći

–             prihvatljivim i neprihvatljivim tajnama

Igrokaze:

–             dijete protiv djeteta

–             neznanac protiv djeteta

–             poznata odrasla osoba protiv djeteta

Demonstraciju:

– Cap vriska

– Učinkovitih poteza kako se osloboditi i obraniti u opasnoj situaciji

 

Na radionici je sudjelovalo ukupno 13 djece iz matičnog vrtića Ernestinovo i područnog vrtića Laslovo. Djeca su na radionicama bila aktivna i pokazala su zainteresiranost. Vidljiva je bila prethodna dobra priprema s odgojiteljem skupine, ali su do izražaja došla i znanja koja već imaju – o pravima, o odnosu s neznancima. Igrokaze su pratili s velikom pažnjom. Na licima su bile vidljive emocije od ljutnje na negativne likove do sreće kada je dijete bilo uspješno. Iz svakog igrokaza su izvukla pouku i sama došla do nekih zaključaka. Nakon radionice nastao je veliki broj likovnih radova kao izraz ekspresije nakon radionica.

 

Priredila: Dijana Markota, dipl.pedagog

 

   

    

Skip to content